Avui volem compartir amb vosaltres, una nova recepta que estem fent a casa aquests dies de confinament…Es tracta de la recepta d’un dels aliments més antics de la història de la nostra civilització i que segons diverses troballes, es podria situar, ja en la prehistòria, com a restes quasi sense processar abandonades aprop de campaments de tribus nòmades.
El pa és un dels aliments més nutritius que trobem i que, malauradament més acostumats estem a menjar-ne de pans de molt mala qualitat, realitzats sovint sense processos de fermentació natural, utilitzant acceleradors químics…etc
El pa aporta una gran quantitat d’hidrats de carboni de cadena complexa, el que significa, que a diferència de la fruita o productes rics en hidrats de carboni de cadena curta (llaminadures, productes processats amb elevada quantitat de sucre..), no produeix pics elevats de glicèmia, el que contribueix a la salut i evita malalties relacionades amb el primer món i la diabetis. A més, també conté una font important de fibra així com de proteïnes (aminoàcids no essencials) i fibra.
Anem al grà!
Ingredients:
- Farina de blat: 500 gr.
- Massa mare: 200 gr.
- Cervesa artesana: 330 ml.
- Sal: un pessic.
Duració: 30 minuts + 24h fermentació + 1h cocció.
Passos:
Primer pas: Agafem un bol gran i posem 200 gr. de massa mare. Afegim 500 gr. de farina de blat blanca. A continuació afegim un pessic de sal.
Consell: Nosaltres, intentem posar molt poca sal al pa, ja que normalment l’acompanyem d’aliments força salats com embotit o bé amb aliments més dolços, com ara melmelades o confitures.
Segon pas: Aboquem 330 ml de cervesa.
Consell: Recomanem, cervesa artesana ja que, a diferència de la majoria de cerveses de gran producció que trobem als establiments, les cerveses artesanes es realitzen a partir de ferments naturals, que molt sovint encara es troben vius a l’interior de les ampolles de vidre. D’aquesta manera, entre els ferments que administrem a partir de la massa mare i els ferments que obtenim de la cervesa, obtenim un pa difícilment superable.

Tercer pas: Amassem tota la mescla fins a obtenir una massa homogènia i de color marró.
Quart pas: Per a la fermentació guardarem la mescla a la nevera (4ºC) durant 12-24h, d’aquesta forma es realitzarà una fermentació lenta que permetrà mantenir el sabor i nutrients del nostre pa.
Consell: És molt important que la mescla la tapem bé amb film transparent, per tal d’evitar que la nevera ens ressequi la mescla i no permeti la correcta fermentació.
Cinquè pas: Passades entre 12-24h treiem la mescla de la nevera. Segurament aquest hagi augmentat considerablement de mida. Això, significa que la massa ha fermentat, s’han trencat cadenes de hidrats de carboni (anem per bon camí). Esperem que la massa es temperi a l’ambient i amb les mans anirem amassant-la, donant-li consistència.
Consell: Es possible que en la preparació d’ahir, la nostra massa necessiti una mica més de farina de blat per tal de donar-li la consistència abans de començar a fornejar-la. Aquest és un procediment molt intuitiu.
Sisè pas: Preescalfem el forn a 200ºC i prepararem una safata de forn i l’empolvorem amb farina. Marquem el pa en forma de creu (Aquest pas és necessari per tal que no ens quedi cru just al centre i que la calor pugui arribar a tots els punts). Enfornem el pa.
El temps de fornejat, és d’uns 50 minuts tot i que es divideix en 3 fases:
- Primera fase: És recomanable posar la modalitat de calor per a la zona inferior, d’aquesta manera, el pa agafarà volum des de sota, i evitarem cremar tota la superfície en la primera fase de fornejat.
- Segona fase: Realitzarem un fornejat d’entre 30-35 minuts amb la modalitat de calor a la zona superior i zona inferior.
- Tercera fase: Realitzarem un fornejat amb el grill, a la màxima potència (uns 250ºC) i només durant 5-10 minuts. És en aquesta última fase on aconseguim una crosta dura i cruixent.
Una vegada acabat el procés de fornejat, hem de retirar el pa del forn, per evitar que se’ns cremi i és en aquest punt on el deixarem sobre un superfície natural (fusta o marbre) perquè quan encara estigui calent, acabi de realitzar una fase de fornejat passiva, on la calor s’anirà eliminant del centre del pa, cap a l’exterior. Una vegada s’hagi refredat tot, ´és el moment de tallar-lo per a la meitat i començar a disfrutar-lo.
Consell: A nosaltres, ens agrada tallar-lo a llesques i menjar-ne una mica al mateix dia, tota la resta de pa, la congelem a llesques i la consumim durant tota la setmana. Durant la setmana, no cal descongelar-lo prèviament i si el posem directament a la torradora ens queda com si acabés de sortir del forn. A gaudir!
